Pri vstopu v svet športnih stav se lahko novim stavnim igralcem zdi, da je razumevanje športnih kvot prava nočna mora. Še posebej tistim, ki se športnim stavam posvečajo zgolj občasno in si želijo zabave. V tem vodniku bomo podrobno razložili, kako prebrati kvote in kaj pomenijo. Razložili bomo različne načine prikaza kvot, kot so decimalne kvote, ameriške kvote in ulomljene kvote. Ko boste enkrat osvojili ta jezik, boste govorili kot domačin.

Kako prebrati športne kvote?

Razumevanje športnih kvot je izjemno pomembno, če želite imeti uspešno kariero pri stavah. Sreča je, da ni treba veliko vedeti, da bi prebrali kvote, saj matematika ni preveč zapletena. Kvote se razlikujejo med državami, mi pa se bomo osredotočili na evropske kvote, ki jih najdemo na vseh spletnih mestih stavnic v Evropi.

Denarna linija (moneyline) je najosnovnejša oblika športnih kvot. To je tisto, kar si večina ljudi predstavlja, ko pomisli na športne stave. Izberete izid, nato pa vam stavni ponudnik ponudi kvote, ki se približno ujemajo z verjetnostjo izida. Manj verjetno, daljše kvote. Bolj verjetno, krajše kvote. Vendar obstajajo tudi številne druge vrste stav, ki so na voljo gledalcem skoraj vsakega športnega dogodka. Stave na razliko v točkah (points spread bets) in stave na skupno število točk (over/under bets) ponujajo načine za ocenjevanje izida. Kvote na prihodnost (futures odds) omogočajo stave na dolgoročne možnosti, medtem ko kvote na posebne stave (prop bet odds) ponujajo načine za stave na tekme, ki presegajo zgolj izbiro zmagovalne ekipe.

Evropske ali decimalne kvote

Evropske ali decimalne kvote so najpogostejši način, kako spletne stavne strani predstavljajo kvote svojim strankam. Predstavljajo jih v decimalnem formatu, ki je enostaven za izračun. Potrebno je samo pomnožiti vložek s decimalno kvoto, da dobimo morebiten izplačilo.

Enostavna formula za izračun decimalnih kvot je vložek x kvota = izplačilo.

Poglejmo si spodnji primer kako to funkcionira:

Stavite na Maribor, da bo zmagal proti Olimpiji s decimalno kvoto 1.82. Če stavite 100 evrov in Rdeči vragi zmagajo, boste zmagali 182 evrov.

Ne pozabite, da izplačilo vključuje tudi vaš prvotni vložek 100 evrov, zato bo vaša neto dobiček pri zmagoviti stavi znašal 82 evrov.

Izračun izgleda takole:

Vložek (100 evrov) x decimalna kvota (1.82) = 182 evrov dobitka.

Poglejmo si še en primer

Stavite na Bravo, ki je velik outsider proti Mariboru, za 100 evrov pri decimalni kvoti 2.75.

Primer decimalnih stavnih kvot, vir: pokerstars sports 30.6.2023

Izračun za vašo stavo izgleda takole:

Vložek (100 evrov) x decimalna kvota (2.75) = 275 evrov dobitka.

Tvegate 100 evrov, da bi zmagali 275 evrov, kar pomeni, da bi lahko imeli potencialni neto dobiček v višini 175 evrov.

Vedite, da se pri decimalnih kvotah vaš prvotni vložek upošteva pri izračunu morebitnih dobitkov. Pri določanju potencialnega neto dobička vedno upoštevajte svoj prvotni vložek.

Kvota 2.0 je meja, pri kateri izenačite vaš vložek. Decimalne kvote pod 2.0 so manjše od kvote za povrnitev vložka, kar pomeni, da bo morebitni dobiček manjši od vložka. Kvote nad 2.0 pa so pozitivne kvote, kar pomeni, da bo morebitni dobiček večji od vložka.

Decimalne kvote so tudi najbolj ekonomičen način za staviti na kombinirane stave, saj se izračunajo prave kvote. Za razliko od tradicionalnih kombiniranih stav, ki se izračunajo glede na število ekip, kombinirane stave s decimalnimi kvotami športnim stavam omogočajo najbolj poštene in natančne kvote, s čimer maksimizirajo svojo prednost. To imejte v mislih, ko uporabljate najboljše spletne stavne strani.

Zaključek

Decimalne kvote so najbolj razširjene kvote v celinski Evropi in se širijo tudi na druge dele sveta. Za sodobnega športnega stavca je nujno razumeti decimalne kvote, saj jih uporabljajo številne spletne stavne strani in borzniki za stave.

Najpogostejša vprašanja

Kaj pomenijo decimalne kvote?

Decimalne kvote so ena od mnogih oblik kvot, ki jih uporabljajo športne stavnice za predstavitev verjetnosti, da se nekaj zgodi ali ne zgodi. Decimalne kvote vedno predstavljajo v decimalnem formatu in lahko imajo nobelj, eno ali dve decimalni mesti. Na primer, lahko vidite decimalne kvote 2, 2.0 ali 2.00.

Kako pretvoriti ulomljene kvote v decimalne?

Zelo enostavno – preprosto delite ulomke in dodajte ena. Ena predstavlja vaš vložek. Na primer, če želite pretvoriti ulomkene kvote 7/2 v decimalne kvote, morate 7 deliti z 2 in dodati 1. To je 4.5.

Kaj so enake kvote v decimalnem formatu?

Enakovredne kvote (1/1) v decimalnem formatu so 2.00. To preprosto pomeni, da stavite eno enoto, da bi zmagali eno enoto (1 + 1 = 2). Na primer, stava 100 evrov pri kvoti 2.00 bi vrnjala 200 evrov (100 evrov dobitka + vaših 100 evrov vložka).

Kaj pomenijo kvote 1/2 v decimalnem formatu?

Ulomkene kvote 1/2 v decimalnem formatu enakajo 1.50. Linija, ki je favorit v decimalnem formatu, bo vedno decimala 1. Ker ulomkene kvote 1/2 pomenijo, da boste prejeli 1 evro za vsakih 2 evra, ki jih stavite, je decimalni ekvivalent 1.50, medtem ko je verjetnost 66.7%.